Web Analytics Made Easy - Statcounter

بانک دی با توسعه سخت افزارهای بانکی توانسته است به میزان چشمگیری مراجعات حضوری مشتریان به شعب را کاهش داده و سرعت، دقت و تعداد تراکنش ها را نیز تا حد بسیار زیادی افزایش دهد.

به گزارش ایران اکونومیست به نقل از روابط‌عمومی بانک دی، شیوع ویروس کرونا طی دو سال گذشته شرایط سختی را برای ارائه خدمات حضوری به مشتریان در شعب بانک ها ایجاد کرد که این موضوع اهمیت و ضرورت توجه به تقویت و توسعه خدمات غیرحضوری را برای بانک‌ها حائز اهمیت ساخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بانک دی با شناخت صحیح این مساله در کنار توسعه خدمات اینترنتی، ابزارهای فیزیکی بانکداری را نیز به سرعت توسعه داد به گونه ای که اکنون ظرفیت بسیار مطلوبی در این حوزه در اختیار دارد.

در حال حاضر بانک دی تعداد 907 دستگاه خودپرداز با قابلیت‌هایی مانند پرداخت پول نقد، انتقال وجه، پرداخت قبوض و خرید شارژ را در شعب و نیز نقاط پرتردد نصب و راه اندازی کرده است.

خودگردان‌های بانک که از پیشرفته‌ترین و سریع‌ترین ابزارهای بانکداری در جهان هستند نیز همه خدمات خودپردازها را به مشتریان ارائه می‌دهند، اما مهم‌ترین ویژگی آن‌ها امکان دریافت وجه نقد است.

93 دستگاه خودگردان بانک دی در سراسر کشور در لحظه پول نقد مشتریان را دریافت و آن را به حساب واریز می‌کنند تا یکی از مهم‌ترین و پرتکرارترین مراجعات مشتریان به شعب یعنی حضور برای واریز وجه نقد به حساب به کمترین میزان ممکن کاهش یابد.

از سوی دیگر به منظور ترویج فرهنگ عدم استفاده از پول نقد و نیز کمک به توسعه بانکداری الکترونیک، 200 دستگاه CASHLESS این بانک در نقاط پرتردد نصب شده و مورد استفاده همه مشتریان نظام بانکی است.

همچنین 400 دستگاه کارتخوان بانک دی با جایابی مناسب در حال حاضر سهم قابل توجهی در کمک به انجام تراکنش‌های کارتی عموم مشتریان بانک ها دارند.

بانک دی اکنون بر توسعه بانکداری اینترنتی متمرکز شده و با توسعه همزمان نرم افزارها و سخت افزارهای مربوطه، مشتریان و مخاطبان خود را به سوی دریافت خدمات باکیفیت هدایت می‌کند.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: بانک دی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۰۶۹۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارایه خدمات دولتی از خرداد به دارندگان مجوزهای کاغذی ممنوع است

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید ملااسماعیلی افزود: با هوشمند شدن خدمات دولت در آینده نزدیک، صاحبان کسب و کارهایی که مجوز الکترونیکی نداشته باشند و نامشان در بانک اطلاعات کسب و کار کشور به آدرس qr.mojavez.ir نباشد، برای دریافت خدمت در ادارات دولتی و بانک‌ها دچار مشکل می‌شوند.

وی ادامه داد: نیاز است دارندگان مجوزهای قدیمی و کاغذی با مراجعه به درگاه ملی مجوزها در کمتر از پنج دقیقه مجوزهای خود را به مجوزهای الکترونیکی جدید تبدیل کنند.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان مرکزی خاطرنشان کرد: دارندگان مجوزهای کاغذی و قدیمی می‌توانند با گوشی همراه خود و با ورود تنها سه کد (شماره سریال کارت ملی، شناسه/کد صنفی و کد پستی محل کسب) در درگاه ملی مجوزها (mojavez.ir)، به سرعت، رایگان و بدون مراجعه حضوری به دستگاه‌های دولتی مجوز الکترونیکی (شناسه یکتا) دریافت کنند.

ملااسماعیلی گفت: بر اساس حکم تبصره هفت ماده یک قانون تسهیل صدور مجوزها، تمامی مجوزهای قدیمی و کاغذی باید، تبدیل به مجوز الکترونیکی (شناسه یکتا) شوند و کسب و کارهایی که شناسه یکتا نداشته باشند، از نظر قانونی فاقد مجوز محسوب می‌شوند.

وی از ثبت ۵۵ هزار و ۵۱۴ مورد درخواست صدور مجوز کسب و کار الکترونیکی در استان مرکزی خبر داد و گفت: ثبت این مجوزها منجر به صدور ۳۱ هزار و ۷۶۳ مجوز کسب و کار الکترونیکی در استان شده است.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان مرکزی بیان کرد: از مجموع درخواست‌های صدور مجوز الکترونیکی در استان، ۲۴ هزار و ۷۵۰ مورد مربوط به مجوزهای ثبت محور (اعلانی) بوده است.

ملااسماعیلی یادآور شد: بر اساس اعلام مرکز ملی پایش و بهبود محیط کسب و کار کشور، در استان مرکزی از ابتدای زمستان سال گذشته تا کنون ۶ هزار و ۱۴۸ مورد معادل ۱۱ و ۹ دهم درصد از کل مجوزهای صنفی قدیمی موجود در استان به شناسه یکتا تبدیل شده‌اند.

وی افزود: در این راستا نیاز است با برگزاری میزهای خدمت در محل اتحادیه‌های اصناف، بازار و محل برگزاری نماز جمعه، با استفاده از ظرفیت اتاق‌های اصناف، تعاون و مراجع صدور مجوزها در سطح هر شهرستان، تسریع در تبدیل مجوزهای قدیمی صورت گیرد.

کد خبر 6100777

دیگر خبرها

  • بانک ملی ایران؛ پشتیبان توسعه طرح های صنعت نفت کشور
  • ارایه خدمات دولتی از خرداد به دارندگان مجوزهای کاغذی ممنوع است
  • بانکداری ویدئویی، خدمت جدید بانک ملت به مشتریان
  • بانکداری ویدئویی، خدمت جدید بانک ملت به مشتریان برای اولین بار در کشور
  • ممنوعیت ارائه خدمات به دارندگان مجوزهای کاغذی در استان مرکزی
  • هزینه ها در معاملات برخط خودرویی کاهش می یابد
  • خرید و فروش خودرو به زودی آنلاین می‌شود؛ شفافیت و امنیت بیشتر با حذف واسطه‌ها
  • هشتمین مرحله قرعه‌کشی سپرده سبای بانک پارسیان برگزار شد
  • ۱۶۰۰ روستای کردستان از ارتباط پایدار و با کیفیت برخوردار هستند
  • راهنمای طراحی و چاپ حرفه ای کاتالوگ در چاپخانه تهران